De zorgpremie berekenen: hoe doe je dit eigenlijk? En waarop zijn al die bedragen gebaseerd? Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering kan het veel verwarring opleveren als je alle bedragen ziet. Het ene moment is er sprake van een laag bedrag, terwijl het met een enkele aanpassing enkele tientjes omhoogschiet. Toch is het van belang dat je weet hoe het in elkaar steekt. Het is immers de premie die je maandelijks betaalt voor jouw zorgverzekering. Het geld wordt gebruikt voor het dekken van alle medische kosten, zoals bijvoorbeeld de huisartsbezoeken en een ziekenhuisopname. Doordat een zorgverzekering verplicht is, moet je dus op zoek gaan naar de beste berekening en de zorgverzekering die bij je past.
De basis en aanvullende opties voor de berekening
De zorgpremie berekenen begint bij het vinden van de basisverzekering. Dit is de verplichte verzekering, waarmee een groot deel van de kosten zijn gedekt. De basisverzekering kent een bepaald bedrag, wat het uitgangspunt is voor de maandelijkse premie die je gaat betalen. Naast de basisverzekering kun je ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Deze aanvullende verzekeringen dekken kosten die niet in de basisverzekering zijn opgenomen, zoals fysiotherapie, tandartsbezoeken of alternatieve geneeswijzen. De premie voor aanvullende verzekeringen is afhankelijk van de dekking en kan variëren van enkele euro’s per maand tot tientallen euro’s per maand. Het kan het maandbedrag dus aanzienlijk omhoog brengen als je voor een van de aanvullende opties kiest.
De berekening op voorhand maken
Bij de basisverzekering online afsluiten kan je niet alleen opties aanvullen, maar ook een vrijwillig eigen risico toevoegen. Het eigen risico is een vastgesteld bedrag per jaar als minimum, maar je kan er een extra bedrag aan toevoegen. Door het bedrag hoger te zetten, gaat jouw maandelijkse premie naar beneden. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat je het bedrag moet kunnen betalen indien je zorg nodig hebt. De verzekeraar begint immers pas met uitbetalen wanneer je door jouw eigen risico heen bent. Zorg dus voor een bedrag dat binnen jouw financiële situatie past. Van hieruit kan je de berekening pas echt maken. De basisverzekering en de aanvullende opties, in combinatie met het eigen risico, zorgen uiteindelijk voor het totaalbedrag. Zo weet je op voorhand al wat je gaat betalen om goed verzekerd te zijn.
De laatste keuzes maken
Hoewel het maken van een berekening al kan helpen om een eerste indruk te krijgen, weet je pas echt wat jouw nieuwe zorgpremie wordt als je kritisch naar jouw eigen situatie kijkt. Als je veel medische zorg nodig hebt, is het verstandig om een zo uitgebreid mogelijke dekking te hebben. Heb je niet veel te besteden? Laat het eigen risico dan op het minimale staan. Als je wel meer te besteden hebt en wilt besparen op jouw maandpremie, kan je het eigen risico omhoog zetten. Als je het dan toch niet gebruikt, betaal je in ieder geval niet te veel. Voordat je het weet, heb je een goede verzekering afgesloten.